Nieuws, Links, Contact

 

2toDrive

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) geeft op 1 november het startschot voor 2toDrive. Vanaf deze datum kunnen jongeren vanaf hun 17e verjaardag praktijkexamen voor hun rijbewijs afleggen. Als ze slagen kunnen ze tot hun 18de onder begeleiding van een coach rijervaring opdoen.

Minister Schultz van Haegen: “Jongeren en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken. Met 2toDriveis het rijbewijs halen niet de eindstreep, maar juist het begin van een leertraject. Door een jaar lang begeleid te rijden, zitten jongeren op hun achttiende ervarener achter het stuur”.

Met 2toDrive kunnen jongeren vanaf 16 jaar hun theorie-examen voor rijbewijs B doen. Vanaf 16,5 jaar kunnen ze starten met praktijklessen. Als ze 17 worden kunnen ze vervolgens het praktijkexamen bij het CBR aanvragen. Het theorie-certificaat is 1,5 jaar geldig.

Jongeren die slagen voor hun examen vragen bij de eigen gemeente het rijbewijs aan. De gemeente geeft het rijbewijs af als de jongere via www.2todrive.nl een begeleiderspas heeft gekregen. Op deze pas staan de namen van maximaal vijf personen die de bestuurder als zijn coaches heeft aangewezen. Een van deze personen moet bij het rijden in de auto zitten. Bij het rijden met een coach moeten jongeren zowel het behaalde rijbewijs als de begeleiderspas bij zich hebben.

De regeling voor 2toDrive is per 1 november 2011 ingegaan. Dit betekent dat jongeren die op of na die dag 17 jaar worden (dus geboren op of na 1 november 1994), kunnen meedoen met het 2 to drive rijbewijs.

Ervaringen in het buitenland laten zien dat 2toDrive werkt. Zo tonen proeven in Duitsland aan dat jongeren 30% minder ongevallen en 20% minder overtredingen veroorzaken als ze eerst onder begeleiding van een coach hebben gereden.

2toDrive loopt als een experiment met een looptijd van maximaal 6 jaar. In 2015 zal de SWOV een tussentijdse evaluatie doen. Als deze positief uitpakt, kan 2toDrive definitief worden ingevoerd.

Voor meer informatie over de aanvraag van een begeleiderspas zie www.2todrive.nl

Verkeersschool Anton Reus
Handelsweg 18
1693 AZ Wervershoof

T. 0228 – 58 11 57
M. 06 – 515 044 96

E-mail: info@antonreus.nl

Routebeschrijving >

Links:

www.cbr.nl
www.mijn.cbr.nl
www.2todrive.nl
www.mitsubishi-ursem.nl
www.niwa.nl
www.handbalvvw.nl
www.westfrieslandsew.nl

Ook te volgen via Facebook.